De Nederlandse taal is belangrijker dan ooit

Kathy Arends heeft het college vragen gesteld over de taalvaardigheid van asielgerechtigden. Uit berichten in de media blijkt dat gemeenten laks zijn bij de handhaving. Dat is onacceptabel.

Het is van het grootste belang dat asielgerechtigden zelf een inkomen gaan verzorgen door te gaan werken. Dus uit de bijstandsuitkering. Dat is goed voor de gemeente en de belastingbetaler omdat minder uitkeringen moeten worden verstrekt. Maar het is vooral ook goed voor de asielgerechtigde zelf: er is een eigen inkomen, er ontstaat onafhankelijkheid, dagen worden nuttig doorgebracht en dus is werk goed voor de integratie in onze gemeente. 

Asielgerechtigden moeten daarom in de eerste plaats snel en grondig Nederlands leren. Als t een asielgerechtigde de taal spreekt, is zijn kans vele malen groter op de arbeidsmarkt. Daarvoor is hij zelf als eerste verantwoordelijk. Door taalvaardigheid te toetsen wordt het niveau vastgesteld. Wie onder de taaleis zit (het taalniveau van een 12-jarige Nederlander), moet achter de broek worden gezeten. Met als stok achter de deur een korting op de uitkering.

Gemeenten blijken laks te zijn bij het handhaven van die taaleis. De VVD vindt dat niet acceptabel en heeft daarom raadsvragen gesteld over de Lansingerlandse praktijk. Wij verlangen van de gemeente dat zij de taaleisen actief handhaaft en in uiterste geval sancties oplegt. Taal slecht barrières en bouwt bruggen tussen mensen.