Maatwerk
De meeste fraude rondom persoonsgebonden budgetten (PGB's) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt gepleegd door zorgverleners of hun werkgevers, aldus raadslid Draak: "zij declareren teveel of leveren lagere kwaliteit zorg dan is afgesproken. Natuurlijk komt het ook voor dat een inwoner onterecht een uitkering ontvangt. De inwoner is zich hier niet altijd van bewust omdat de toekenningscriteria complex zijn. Het nieuwe beleid geeft de gemeente alle ruimte om maatwerk te leveren bij het terugvorderen van teveel betaalde uitkeringen. Daarmee voorkomt de gemeente dat inwoners verder in de problemen komen. Fraude is een misdrijf en wordt uiteraard stevig bestraft."
Meer toezichthouders
Wethouder Kathy Arends is erg tevreden over het vastgestelde beleid: "vanaf nu kan Lansingerland meer toezichthouders werven en meer onderzoek doen naar onrechtmatigheden. Met meer toezicht verwachten we ook verbetering van de kwaliteit van de geleverde zorg. De kennis en aanpak delen we met de toezichthouders Participatiewet die zich richten op bijstandsuitkeringen zodat frauderen hiermee niet loont in Lansingerland. De hardwerkende inwoners van Nederland betalen de uitkeringen immers en met dat geld springen we zo zorgvuldig mogelijk om."
Inspiratiebron
Lansingerland is een van de eerste gemeenten in Nederland met deze integrale aanpak voor toezicht en handhaving in het sociale domein, aldus Draak. "We zijn inmiddels een inspiratiebron voor andere gemeenten. We zijn trots op wethouder Arends dat zij het heeft aangedurfd om het voortouw te nemen. Bij de verkiezingen vorig jaar hebben we de aanpak van fraude en volledige terugvordering van onterecht betaalde uitkeringen beloofd. Deze belofte lossen we nu in!"