Zijn de ambtelijke bemensing en de samenwerkingspartners er klaar voor?
Het antwoord is dat de vitale ambtelijke ketenregisseur pas in mei (!) zijn werkzaamheden start. Deze functionaris is nieuw, gaat de intake van hulpvragers doen en bepaalt het plan van aanpak en monitort de uitvoering daarvan. Er is al wel weer een nieuwe beleidsadviseur actief, het grote verloop blijft zorgelijk omdat er telkens weer een inwerkperiode speelt.
Het technische deel van de schuldhulpverlening heeft de gemeente neergelegd bij een professionele aanbieder, Plangroep. Deze helpt bij ernstige gevallen van problematische schuld als een ‘bewindvoerder’ met een afbetalingsregeling. Kwadraad, Humanitas en Schuldhulpmaatje werken effectief samen met Plangroep samen, eigenlijk zijn deze vrijwilligersorganisaties de kurk waar de schulphulpverlening op drijft.
Het Rekenkamerrapport signaleerde eerder dat het onderwerp te weinig prioriteit bij het college heeft. Veelzeggend is dat onduidelijk is of de toezegging van de wethouder al is nagekomen om het uitvoeringsplan bij het vastgestelde beleidsplan beschikbaar te stellen aan de raad. Met het uitvoeringsplan kan de raad immers concreet beoordelen in hoeverre het beleidsplan wordt uitgevoerd.
Kortom, alle reden om als VVD de uitvoering van het schuldhulpverleningsplan aandacht te geven. Het nauwkeuriger vaststellen van de doelgroep is allereerst het doel. Daarna komen idealiter mensen met schulden in een vroeger stadium in beeld om zo erger te voorkomen.